default-header

Synchroonzwemmen

HomeZwemaanbodSynchroonzwemmen
HomeZwemaanbodSynchroonzwemmen

Synchroonzwemmen

Wat is synchroonzwemmen?

SynchroonzwemmenSynchroonzwemmen is dansen in het water. Het op muziek zwemmen noemen we een uitvoering. Je zwemt een uitvoering als groep, duet of solo. Tijdens de trainingen werk je aan techniek, lenigheid, kracht, conditie, zwemvaardigheid, ritmegevoel en wendbaarheid.

De uitvoeringen oefen je eerst op de kant, je leert de bewegingen aan op de tellen van de muziek, dit noemen we droogtraining. Daarna oefenen de zwemsters dit in het water. Synchroonzwemmen is een wedstrijdsport waarbij je beoordeeld wordt door een jury, op techniek of op uitvoering en soms op beide tegelijk.

Allemaal tegelijk dezelfde beweging uitvoeren met de liften en salto’s zorgt dit er samen voor dat synchroonzwemmen een spectaculaire sport is om te beoefenen én om naar te kijken. De schitterende badpakken en de mooie haarstukjes maken het plaatje compleet.

Voor wie?

Als je wilt beginnen met synchroonzwemmen moet je in het bezit zijn van het C-diploma of bereid zijn dit te gaan halen. Dit houdt in dat je de zwemslagen borstcrawl, school- en rugslag beheerst. Je kunt het C-diploma desgewenst binnen HZPC halen. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.

Wanneer?

 • Dinsdag van 18.30 tot 19.30 uur landtraining aanloopdiploma’s en age I
 • Dinsdag van 19.30 tot 20.30 uur landtraining overige wedstrijddiploma’s
 • Vrijdag van 18.45 tot 19.30 uur landtraining vanaf hoogste aanloopdiploma’s
 • Vrijdag van 19.30 tot 21.00 uur zwemtraining hoogste aanloopdiploma’s en age I
 • Vrijdag van 19.30 tot 21.30 uur age II
 • Vrijdag van 19.30 tot 22.00 uur junioren, senioren en combo
 • Vrijdag van 21.00 tot 22.00 uur 35+
 • Zaterdag van 10.15 tot 12.00 uur aanloopdiploma’s, age I, age II, junioren
 • Zaterdag van 12.00 tot 13.00 uur senioren en combo

Voor sommige zwemsters/groepen worden individueel trainingstijden afgestemd.

Teams

HZPC heeft teams in verschillende leeftijdscategorieën. Je start met het behalen van de vijf aanloopdiploma’s:

 • basishoudingdiploma
 • zeilbootdiploma
 • balletbeendiploma
 • spagaatdiploma
 • barracudadiploma

Deze diploma’s haal je tijdens aparte diplomazwem-sessies die wij in ons eigen zwembad verzorgen. Daarna ga je verder met de diploma’s age I, age II, junioren en als laatste senioren. Deze diploma’s behaal je tijdens wedstrijden die het hele jaar door georganiseerd worden. De teams zijn samengesteld aan de hand van niveau en leeftijd.

Trainingen

Wanneer je begint met zwemmen, start je in de eerste categorie. Telkens als je een nieuw diploma haalt kom je een stapje hoger totdat je alle diploma’s hebt en in de categorie senioren zwemt. De trainingstijden bepalen we aan de hand van de diploma’s die de zwemster heeft en de mogelijkheden qua ruimte in het zwembad in dat seizoen. In de training staat plezier centraal, maar wordt er ook gewerkt aan de doelen die de zwemsters en trainers samen hebben opgesteld voor de zwemsters (individueel) en de groep. Rondom wedstrijden worden af en toe extra trainingen gepland. Dit gebeurt altijd in overleg tussen trainer en zwemsters.

Wedstrijden

Eens per jaar zijn de Kampioenschappen Regio Zuid en de Kampioenschappen Regio Zuid Recreatief.Aan een van deze wedstrijden doen alle zwemsters mee met een uitvoering. Alle zwemsters nemen ook deel aan de competitie in kring Regio Zuid. Deze bestaat uit zes techniekwedstrijden per jaar. Per wedstrijd wordt bekeken welke zwemsters aan welke wedstrijd meedoen, dit wordt aan het begin van het seizoen afgesproken. Met een aantal groepen nemen we ook deel aan landelijke wedstrijden, dit zijn de Interkring-wedstrijden. In de verschillende categorieën zijn er jaarlijks ook zwemsters die zich kwalificeren voor nationale wedstrijden waaraan zij dan kunnen deelnemen (Synchrobeat, NJK en NK).

Synchroonzwemmen 35+

In het seizoen 2016-2017 hebben we voor het eerst een aantal lessen synchroonzwemmen gegeven aan mensen die graag eens wilden kennismaken met de beginselen van het synchroonzwemmen. Zij hebben acht lessen gevolgd en konden aan het einde van deze periode gezamenlijk een kleine uitvoering op muziek zwemmen. In het 2017-2018 hebben een aantal van deze zwemsters zelfs een echt Zeilbootdiploma mogen behalen.
Hieraan geven wij in het nieuwe seizoen 2018-2019 een vervolg. We starten dan met een nieuwe groep. De lessen zijn bedoeld voor iedere zwemmer, man of vrouw, die graag beweegt in het water, je hoeft hiervoor niet erg lenig te zijn. Tijdens deze lessen leer je de grondbeginselen van het synchroonzwemmen.
Lijkt het je wel leuk om hieraan deel te nemen, dan ben je van harte welkom. De lessen zijn op een vrijdagavond van 21.00 tot 22.00 uur. De eerste twee lessen kunnen vrijblijvend uitgeprobeerd worden.
Voor meer informatie of aanmelding voor deze lessen, kun je een email sturen naar  synchroonzwemmen@hzpc-horst.nl

Filmpjes

REINDONK SPORT TV AFLEVERING 28: SYNCHROONZWEMMEN

Synchroonzwemmen 35+

Vragen?

Wil je meer informatie of een keer komen meetrainen?
Stuur een bericht naar synchroonzwemmen@hzpc-horst.nl.
Je bent altijd welkom om te komen kijken of om op proef mee te komen zwemmen.
In ons hoofdstuk over Proeftrainingen kun je hierover meer lezen.

Interesse?

Meld je aan!